27 October 2010

Cara Membuat Jet Kertas

Aku post ni atas sebab request dari member aku yang mintak aku ajar buat jet kertas ni..Maaf lah kalau nampak serabut almaklum lah ni pertama kali bagi tutorial. Kalau gambar kurang jelas,korang klik pada gambar untuk besarkan.


Okay kita mula sekarang.. 


1.Mula2 korang sediakan sehelai kertas.


2.Then korang lipat ke tengah bucu bahagian atas kertas tu.



3.Korang akan dapat bentuk macam gambar kat bawah ni.




4.Next,korang lipat kebawah pulak kertas tu.




5.Bentuk yang korang akan dapat adalah macam ni.




6.After that,korang lipat bucu bahagian atas kertas macam step 2 tadi. Dan korang kan dapat bentuk ni.



7.Lepas tu,korang lipat ke atas segi tiga yang macam lidah kat bawah tu.




8.Next,korang pusingkan kertas tu dan lipat ke tepi.




9.Korang akan dapat bentuk macam ini.




10.Then,lipat ketepi untuk buat sayap jet ni.




11.Bentuk yang akan korang dapat adalah macam ini.




12.Dan korang ulang langkah tadi untuk bahagian sayap satu lagi, dan korang akan dapat bentuk macam ni.













Siap lah jet kertas korang...mungkin ada yang rasa post ni agak kebudak-budakkan tp aku just penuhi request org je...okay selamat mencuba dan maaf kalau post ni serabut sikit..maklumlah 1st time..




P/S : SEMASA MELIPAT BAHAGIAN,PASTIKAN IA SAMA BESAR DAN SAMA SAIZ..




8 comments:

kela0t said...

hakhakhakahkahkah..adoiyai~~

kakchik@ella said...

dulu kecik2 selalu buat. nostalgia lah!

MiKe $ouLeatER said...

hhaha..btul tu btul..jd kenangan lak..

Mila said...

Buat tutorial boat kertas plak pasni... anak2 suka buat...

MiKe $ouLeatER said...

buat boat?
huhuhu...
ok2

Gayahspears said...

menarik..
pandai ko lipat2 kertas ya..huhu

MiKe $ouLeatER said...

huhuhu....try la buat cik gayah oi..

beruang sayap biru said...

TQ encik mike!~ masalah pon dah selesai, + dapat belajar buat jet kertas. lepas ni boleh guna taktik ni lg. =p TQ so much